Lukács Miklós mozgalmas amerikai jazztavasza

A The New York Times és a Blue Note Charles Lloyd Wild Man Dance Suite lemezbemutató-koncertjeit ajánlja. Aki elfogadja az invitálást, annak jazzben gazdag és mozgalmas tavasza lesz - Lukács Miklóssal együtt.

Charles Lloyd pályája során többször is eljutott már a csúcsra. Legendás társakkal formálta a dzsesszt. A '60-as és a '80-as évek külön is nevezetes korszakai.
Aktivitása, teremtőereje, ösztönzőképessége teljében pár éve kibővítette  kvartettjét, meghívta Sokratis Sinopoulos görög lírajátékost és Lukács Miklóst.
A különös hangzású hatost egy éven belül hívták London, Belgrád és Wrocław dzsessz fesztiváljaira. A 2013-as wrocławi Jazztopad fesztivál nagy sikerű koncertjét
vette fel a Blue Note Records.

A Wild Man Dance Suite a koncertek közönségét és a szakmát is magával ragadja. Így nem csoda, hogy az Észak-Amerikai lemezbemutató koncertek előtt olyan
elismerő- és egyben várakozásteli - írások jelennek meg, mint a The New York Times 2015. január 30-i számában és a lap online artbeats blogjában.
Olyan nagyság esetében, mint Charles Lloyd, természetes, hogy a cikkek fókuszában ötvenéves pályafutása, az általa játszott erős és kifejező saxofonhangzás és kiemelkedő albumai állnak. A szerzők a hangszer- és játszótárs- választásról is írnak. Charles Lloyd a szaxofonon kívül fuvolán és tárogatón is játszik.
Ezt a tárogatót Lukács Miklós vitte magával Wrocławba Charles Lloydnak, így ezen a koncerten és a lemezen is két, Schunda Vencel József által formált hangszer hallható. A létrejövő kölcsönhatások persze már a megszólaltatókon, szóval a játszótársakon múlnak.

Persze a koncertek helyszíne is inspiráló:
április 18-án a New York-i Temple of Dendur at Metropolitan Museum of Art, 23-án és 24-én San Franciscóban az SFJazz Festival.
A kettő között, április 20-án, Charles Lloyd a National Endowment for the Arts „Jazz Master" elismerését kapja a  Lincoln Centerben.
Apropó mester: - „Hungarian cimbalom maestro Miklós Lukács, who color and texture and rhythmically charge the music" - írja a lemez kapcsán a Blue Note.
A mester jól választott, így ez a tavasz (is) sűrű lesz.


Az azóta megjelent, Lukács Miklós részvételével készült, Charles Lloyd - Wild Man Dance Suite albumról bővebben is olvashat.