Lemezkritikák, ajánlók: Balogh Kálmán & Lukács Miklós Cimbalomduó – Négykezes cimbalomra (Hangvető, 2009)

(...) Még két percet kell várnunk, mire világosan kibomlik, felfénylik maga a dallam, amelynek az áttetsző egyszerűségét a legtisztább, legnemesebb alázattal járja körül a két előadó. Mintha a hangok valamiféle palotájában haladnánk előre teremről teremre – megállíthatatlanul.(..)" 

 

balogh kalman lukacs miklos cimbalom duo 2009

 

 

 

 

 


 

Balogh Kálmán & Lukács Miklós Cimbalomduó – négykezes cimbalomra (2009)

Kritikák, ajánlók:

 

Pál Eszter, Gramofon

„(...) Balogh Kálmán és Lukács Miklós külön-külön is elég sokat tett már le az asztalra. Különösen a Cimbalom újraértelmezése terén. Náluk ez a hangszer vetekedik a zongora vagy akár egy kisebb zenekar hangszínbeli lehetőségeivel. Éppen ezért négykezes lemezük különösen fontos állomás a cimbalom játéktechnikai eszköztárának bővítésében. (...) Bár a számok többsége népzenei ihletésű, tévedés lenne a sokszor elkoptatott world music kategóriába sorolni ezeket az alkotásokat. Nem véletlen az alkotás kifejezés, az albumon hallható szerzernények bartóki értelemben egyfajta természetes zenei anyanyelvként használják a népzene jellemző fordulatait, és korántsem pusztán átharmonizált feldolgozasok. (...)  Többségűk előtérbe helyezi a kidolgozott játék apró részleteit, a liraibb hangzást, amelyhez sajátos harmóniavilág társul. (...)”

A teljes cikk a Hangvető.hu oldalon olvasható.  


Négykezes játék cimbalomra, Fidelio.hu,   2012. január 13.

„(...) A hangszer hajdani népszerűsége ellenére ritkaság, hogy cimbalomduókat hallhassunk. Bár Balogh Kálmán és Lukács Miklós külön-külön gyakran szerepelnek duóban, együtt azonban csak nemrégiben, a Cimbalomduót megjelentető Hangvető/Folkeurópa kiadó kezdeményezésére kezdtek játszani. A lemezen elsősorban Miklós olyan kompozíciói, átiratai szerepelnek amelynek alapját Kálmán által javasolt népzenei források adják. A páros a magyar és román cimbalmozás „fellegvárainak" játékstílusa (Szatmár, Székelyföld), valamint olyan híres cimbalmosok, mint például a soproni Tendl Pál előadásmódjából kiindulva építették fel duó-repertoárjukat. Cimbalomduójuk azóta fellépett a 2011-es WOMEX-gála nyitókoncertjén, valamint a Fonó jazz-világzenei évzáró fesztiválján (...) A két cimbalmos egymásra találása azért is volt időszerű, mert bár eltérő szakmai pályán mozognak, mégis sok hasonlóság fedezhető fel karrierjükben. Balogh Kálmán az elmúlt több mint 20 év során számtalanszor muzsikált együtt a legjobb magyarországi népzenészekkel, miközben rendszeresen tett kirándulást a klasszikus, dzsessz és rock zenében itthon és külföldön egyaránt. (...)”

Az eredeti cikkek a Fidelio.hu és a Fono.hu oldalain olvashatók. 


Kovácsy Tibor: Hangok palotája,  Amarodrom.hu,   2010. március

„(...) Itt ugyanis valóban egy duót hallunk, két művész egymásra hangolt, egymást támogató, kiegészítő munkájának az eredményét. (...) (…) a lemez csúcspontja, az Édesanyám rózsafája kezdetű népdal tizenkét perces, leírhatatlanul szépséges feldolgozása. A darab fokozatosan bomlik ki a semmiből, ha úgy tetszik, az emberen túli világ félelmetes csendjéből. A harmadik percben annyit érzékelünk, hogy a titokzatos hangszilánkok fokozatosan zenévé állnak össze. A negyedikben jelenik meg utalásszerűen a dal egy-egy töredéke, a kezdőhang figyelmeztető jellegű, határozott leütését követően. Még két percet kell várnunk, mire világosan kibomlik, felfénylik maga a dallam, amelynek az áttetsző egyszerűségét a legtisztább, legnemesebb alázattal járja körül a két előadó. Mintha a hangok valamiféle palotájában haladnánk előre teremről teremre – megállíthatatlanul. A katarzis fokozhatatlan élményét aztán hűvös eleganciával oldja föl a lemez utolsó darabja, amely először szinte ridegen széttördel egy, a Balogh Kálmántól és a Gipsy Cimbalom Bandtől már korábbról ismert román népi dallamot, hogy aztán a páros virtuóz módon egy viharos táncritmusba fordítsa. (...)”

A cikk teljes változata az Amarodrom.hu archívumában található.

 

A Balogh Kálmán & Lukács Miklós Cimbalomduó második, 2015-ben megjelent Összehangolva című lemezéről itt olvashat bővebben.